ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

«Царские волки»-2. Отряды БАРС, их командиры и почему эту «бригаду» не следует считать ЧВК Рогозина

«Царские волки» – условная военная компания, созданная и раскрученная в медиа Дмитрием Рогозиным, бывшим депутатом Госдумы РФ, вице-премьером и главой Роскосмоса, а ныне назначенным «сенатором» от оккупированной части Запорожской области. Под названием «Царские волки» объединены «военный научно-технический центр», где испытывают новое вооружение частных разработчиков, «Добровольческая русская ударная бригада» и учебные центры для операторов БПЛА. Ни одна из этих организаций не зарегистрирована как юридическое лицо. Условными, учитывая несоответствие численности личного состава, следует считать и самоназвания «бригада» и «батальоны».

О том, у кого Рогозин украл «царское» название, о его службе советником военного преступника Радована Караджича и о разработках беспилотников и другого вооружения, которые апробируются на линии фронта — читайте в первой части расследования и смотрите в его видеоверсии. Здесь же мы более подробно и со значительно обновленными данными расскажем о боевом крыле «Царских волков» – отрядах БАРС, идентифицируем их командиров и расскажем, где и как они воюют.

царские волки рогозин

Напочатку про те, що це за звір такий — загони БАРС. Ця абревіатура розшифровується як «Боевой армейский резерв страны», тобто, мобілізаційний людський резерв. Його створення передбачено указом президента РФ ще від 2015 року, однак реально резервістів почали набирати з осені 2021, тобто, перед вторгненням в Україну.

До складу так званої «Добровольческой ударной бригады «Царские волки» входять чотири загони БАРС з номерами 1, 3, 10 і 11. На відміну від «бригади», вони легалізовані: добровольці у військоматах підписали контракти з міноборони на півроку і отримали «путівку» на війну у складі загонів БАРС. Власне, і сам Дмітрій Рогозін зі своєю «групою експертів» і «військових радників» зміг потрапити на фронт лише через систему БАРС і то — не з першого разу.

Резервісти не мають статусу військовослужбовців, а їхні загони не є підрозділами російської армії — вони придані до визначених формувань ЗС РФ. Приміром, так звані «аксьоновці» — сформований у Криму добробат «Ливадия» та його підрозділ «Конвой» на чолі з соратником Прігожина Пікаловим — легалізований як БАРС-30 і знаходиться в оперативному управлінні 150-тої Ідрицько-Берлінської мотострілецької дивізії. А добробат, створений гауляйтером частини Запоріжчини Балицьким, — т.з. «батальйон ім. Судоплатова» — є загоном БАРС-32.

Формувателем загонів БАРС, що входять до умовної бригади «Царские волки», (як і БАРС-32), є 58-ма загальновійськова імені Суворова армія, що воює у Запорізькій області. Як і всі загони типу БАРС, «царські» підрозділи кидають на посилення регулярних частин на важких ділянках фронту.

За зведеннями військового аналітика Костянтина Машковця, останні місяці загони БАРС 1, 3, 11 воюють на підсиленні 70-го, 71-го та інших мотострілецьких полків 58-ї ЗВА на складних ділянках на Оріхівському та Токмацькому напрямках. Зокрема, утримують висоту 170 між селами Новопрокопівка і Вербове, де тривають важкі бої.

Зліва направо: «Сєнатор» Дмітрій Рогозін, Іван Оголєнко, командир БАРС-10, Артур Бацев, командир «бригади «Царские волки». Фото: ТГ-канал РОГОЗИН

Зліва направо: «Сєнатор» Дмітрій Рогозін, Іван Оголєнко, командир БАРС-10, Артур Бацев, командир «бригади «Царские волки». Фото: ТГ-канал РОГОЗИН

БАРС-10, як свідчить напис на прапорі загону, знаходиться в оперативному управлінні 136-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 63354, ппд Буйнакськ), що також входить до складу 58-ї ЗВА. За даними зведень Машковця, до вересня 2023 бригада знаходилось на Бердянському напрямку, а потім також була перекинута на Токмацький. Тобто, загони БАРС, про які йде мова, це не якісь «тік-ток війська Рогозіна» (на відміну від самого «добровольця-сєнатора»), вони реально воюють, отримують бойові нагороди і, звісно ж, гинуть, розкриваючи нам свої імена.

Бацев Артур Євгєньєвіч, позивний «Пітон» — командир так званої бригади «Царские волки». Цьогоріч йому виповнилось 50 років. Як повідомляють нині російські медіа, він колишній військовий, випускник Благовіщенського вищого танкового командного училища ім. Мєрєцкова (1996) і військової академії. Служив в російській армії до 2014-го і вийшов у відставку з посади командира полку у званні полковника.

Однак більш ранні публікації вносять поправку: Бацев служив у внутрішніх військах МВС Росії (з 2016 — Росгвардия). Зокрема, був командиром Ханкалійського окремого батальйону ВВ у складі Об’єднаного угрупування військ (сил) з проведення контртерористичних операцій на території Північно-Кавказького регіону.

Завдяки проекту «Декларатор», дізнаємось, що у 2012 році Бацев займав посаду заступника командира військової частини 5580 Внутрішніх військ МВС Росії, що дислокується в Тулі. А в 2015-му вже був заступником глави Калінінського району Краснодарського краю.

Артур Бацев (Пітон), командир т.з. Добровольчої ударної бригади “Царские волки”

Артур Бацев (Пітон), командир «бригади «Царские волки», з бородою і без. Фото та скріншот відео: ТГ-канал «Царские волки»

З того ж 2015 року Бацев є членом Горячеключеського районного товариства «Кубанского казачьего войска». За даними росреєстру, Бацев Артур Євгєньєвіч (ІПН 280128423447) з 2018 року був керівником та засновником краснодарських ТОВ «Армада» і «Армада плюс» , які були ліквідовані у 2020 році.

Артур Бацев воював проти України на Донбасі з перших днів «СВО». Командував козачими «батальйонами» ім. отамана Захарія Чепіги» (БАРС-1), «Кубань» (БАРС-16). Восени 2022 року Бацев і частина бійців козачих добробатів сформували загін БАРС-11, а на початку 2023 року, подружившись із Рогозіним, він очолив і так звану бригаду «Царские волки».

Наразі відомий тільки один заступник Бацева-«комбрига». У червні цього року Рогозін вручав державні нагороди бійцям БАРС-1 за знищення української техніки на Запорізькому напрямку, розмістивши відео на телеграмканалі «бригади». Вже поза строєм, у невеликому колі, орден мужності отримав Артьом Алєксандровіч Артьомов, якого Рогозін назвав заступником командира ударної бригади «Царские волки».

Насправді Артьом Артьомов (позивний «Нєман») — це охоронець Дмітрія Рогозіна, який його супроводжував і під час обстрілу в ресторані Шеш-Беш. Артьомов, як і сам Рогозін та ще четверо його охоронців та помічників, були оформлені добровольцями у БАРС-11 у грудні 2022 року. Раніше на фото та відео Артьомова називали «військовим радником».

Артьом Артьомов (Нєман), Дмітрій Рогозін (Сармат), Артур Бацев (Пітон)

Артьом Артьомов (Нєман), Дмітрій Рогозін (Сармат), Артур Бацев (Пітон). Фото : ТГ-канал «Царские волки»

Артьом Артьомов — колишній оперативник МВС, має звання майора, учасник другої чеченської війни. Бере участь у війні проти України з 2014 року — наїздами воював на Донбасі. З того ж року є редактором журналу «Русское слово», де публікується і зараз.

Та найцікавіше — за який подвиг Артьомов отримав орден мужності. Як свідчать документи зі зламаного месенджера «сєнатора», опубліковані Суспільним, через подання Бацева-Пітона Рогозін домігся нагород для своїх бодігардів та помічника, поранених та вбитих внаслідок удару по ресторану Шеш-Беш, де йшло святкування його дня народження. А саме: охоронців капітана Михаїла Брідасова (посмертно), сержанта Владіміра Гусєйнова (згодом помер у госпіталі), майора поліції Артьома Артьомова, єфрейтора Алєксандра Головєнькіна та рядового Артьома Мєльнікова, який є помічником Рогозіна, а раніше керував департаментом у Роскосмосі.

Охоронець Рогозіна Алєксандр Головєнькін (зліва)  та помічник Артьом Мєльніков їдуть до Москви після поранення у ресторані Шеш-Беш. Фото з листування Дмітрія Рогозіна/ Суспільне

Охоронець Рогозіна Алєксандр Головєнькін (зліва) та помічник Артьом Мєльніков їдуть до Москви після поранення у ресторані Шеш-Беш. Фото з листування Дмітрія Рогозіна/ Суспільне

При цьому була вигадана легенда, що поранення вони отримали, рятуючи цивільне населення с. Олександрівка від пожежі після обстрілів ЗСУ.

БАРСи і їхні командири

Розберемось зі структурою бойового крила «Царских волков» — однойменної «добровольчої ударної бригади», яку помилково називають «ПВК Рогозіна». Особливість самоназваної бригади у тому, що половину з чотирьох загонів БАРС, що входять до її складу, фактично контролює «Кубанское казачье войско» (ККВ).

БАРС-1, який також має самоназву «батальйон імені отамана Захарія Чепіги», та БАРС-11, він же «батальйон «Кубань», сформовані в основному із кубанських козаків. Разом із козачим загоном спеціального призначення БАРС-16 восени 2022 року вони були об’єднані у козачу бригаду «Кубань». Її командиром призначений все той же Артур Бацев. Тобто, перший та одинадцятий загони БАРС одночасно входять до двох «бригад» — «Кубань» і «Царские волки». Батьки-засновники обох активно використовують ці підрозділи для самопіару, «забуваючи» про подвійне підпорядкування.

Матеріально- технічним забезпеченням козачих загонів займаються «Кубанское казачье войско», адміністрація Краснодарського краю, кубанські політики та волонтери. Приміром, бійців цих підрозділів «одягнув на зиму» Іван Демченко, депутат Держдуми РФ , який у жовтні привіз їм допомогу від підприємств Краснодарського краю. Крім 50 комплектів зимової амуніції (цікава кількість як для двох «батальйонів») загони кубанців отримали квадрокоптери, монокуляри, квадроцикли, генератори та іншу «гуманітарку». ККВ також займається рекрутингом кубанців до своїх трьох БАРСів та організовує їхнє навчання у своїх центрах перед відправкою на фронт, в тому числі — і на полігоні Південного військового округу.

Відтак помилкою буде вважати, що БАРСи, які входять до «Царских волков», — це «ЧВК Рогозіна», як дехто пише і як, ймовірно, хотілось би і йому. Хоча політичні дивіденти з цього проекту він зняв по-максимуму. Більше року перебуваючи «на морозі» без призначення на якусь статусну посаду після звільнення з Роскосмосу, Рогозін став «сєнатором» від окупованої частини Запорізької області, де воюють БАРСи , медійно об’єднані у бригаду «Царские волки».

Загін БАРС-1

Як козачий батальйон загін носить ім’я Захарія Чепіги— отамана Чорноморського козацького війська на службі Російської імперії і засновника Єкатеринодару (Краснодару), якого зросійщені козаки називають Чєпєгою. Командир БАРС-1 має позивний «Корсар», у червні йому виповнилось 50 років. Попри велику кількість його зображень, нам наразі не вдалося його ідентифікувати — через відсутність доступних даних.

За зведенями Костянтина Мошковця, цей підрозділ воює на токмацьому напрямку приданим до мотострілецьких полків 58-ї ЗВА, позиції яких в останні місяці прицільно розстрілюють ЗСУ. Влітку він писав, що загони БАРС-1, 3 і 14 понесли суттєві втрати в ході жорстких зустрічних боїв з передовими підрозділами ЗСУ між селами Роботине і Вербове.

Командир загону БАРС-1 «Корсар» і Дмітрій Рогозін, квітень 2023 року. Фото : ТГ-канал «Царские волки»

Тож, очевидно, не випадково в цей підрозділ у серпні навідались отаман Всеросійського козачого товаристава Ніколай Долуда і отаман ККВ Алєксандр Власов, які поповнили базу загону квадрокоптерами, антидроновими рушницями, радіостанціями, планшетами та амуніцією, включно з бронежилетами і касками, та домовились про поставки техніки.

Загін БАРС-11

Це найбільш розкручений у російських медіа загін. І це не випадково, адже саме тут начебто воює резервіст майор Рогозін-Сармат і його помічники та охоронці, а першим командиром був Бацев-Пітон. Відтак інаша розповідь про цей загін буде найбільш розлогою.

З січня 2023 посаду комбата займав боєць із позивним «Кубань», ім’я якого не оприлюднювалось, але нам вдалося його ідентифікувати. Це Матвієнко Алєксандр Владіміровіч, 1970 року народження, мешканець Краснодарського краю. У вільному доступі про нього небгато, але є одна кумедна історія. У травні 2021 року він вийшов з дому в Туапсе в резинових капцях та загубився, а за кілька тижнів пошуковики групи «Лиза Алерт» повідомили, що знайшовся і живий.

Алєксандр Матвієнко, позивний “Кубань”, командир

Алєксандр Матвієнко, позивний «Кубань», командир БАРС-1 у січні-жовтні 2023 р.. Фото: ТГ-канал РОГОЗИН

Від часу виходу відеоверсії нашого розслідування у БАРС-11 змінився командир. Як повідомив Дмітрій Рогозін, Матвієнко-Кубань «пішов у короткостроковий відпочинок до сім’ї», але згодом повернеться «на позиції». Враховуючи втрати останнього місяця, можемо засумніватись. Тим більше, що вже призначено нового комбата, як було сказано, «полковника з позивним «Ямаха».

Розсекретити його було справою кількох секунд, бо раніше це вже зробив сам Рогозін. 16 квітня він виклав відезапис із текстом: «Бойовий офіцер, полковник Сєргєй Анатольєвіч Шевченко (позивний »Ямаха«), нині — боєць нашого добровольчого ударного батальйону «Царские волки» читає свої вірші про полеглих на полях солдатів».

Сєргєй Шевченко (Ямаха), боєць БАРС-1, квітень 2023,  та полковник Росгвардии Шевченко, жовтень 2020. Фото скрін відео з соцмереж

«Ямаха», боєць БАРС-1, квітень 2023, та полковник Росгвардии Сєргєй Шевченко, жовтень 2020. Скрін відео з соцмереж

«Бойовий» офіцер Шевченко також виявився росгвардійцем. На відео з привітаннями з днем народження Артура Чілінгарова, відомого вченого-океанолога, академіка і за сумісництвом — депутата Держдуми та члена вищої ради партії «Единая Россия», полковник Сєргєй Шевченко вітає іменинника від імені військ Росгвардії і передає відомчу пам’ятну медаль. Привітання записували у меморіальному музеї легендарного мандрівника Юрія Сєнкєвіча, що знаходиться у Москві. Того ж місяця полковник Росгвардии Сєргєй Шевченко брав участь у науковій конференції «Севморпути» (СМП) , яку відкривав Чілінгаров, з доповіддю «Забезпечення Росгвардией заходів безпеки мореплавання та об’єктів інфраструктури на трасі СМП та територіях Арктичної зони РФ».

За які заслуги Шевченко втратив посаду у столиці та ще й з такою цікавою сферою діяльності і став резервістом-БАРСіком в запорізьких степах, наразі невідомо, але зрозуміло, що для полковника Росгвардии це свого роду штрафбат.

В останні місяці, з посиленням бойових дій на Токмацькому напрямку, БАРС-11 прославився і втратами відомих ще з часів окупації Криму та частини Донбасу персонажів. У серпні був ліквідований заступник командира загону Ювіца Алєксандр Анатольєвіч (позивний Папа), отаман Небузького хуторського козачого товариства і депутат місцевої ради. Ювіца брав участь в окупації Криму, має медальку міноборони РФ «За повернення Криму». У жовтні задвухсотився «казак Бабай» — Алєксандр Можаєв, мутний персонаж з кримінальним минулом, якого росмедіа назвали «символом русской веєсни» на Донбасі. Про те, що він воює у складі БАРС-11 стало відомо лише завдяки його ліквідації.

Водночас із втратами БАРС-11, але саме як козачий батальйон «Кубань», отримав у останні місяці розширення поля діяльності і визнання міністра оборони. Створений на базі загону «Корпус інструкторів БПЛА» навчає на операторів безпілотників бійців козачих підрозділів, які мають контракти з міноборони. Підрозділи кубанців мають підтримку Генерального штабу, тож навчальний центр для операторів БПЛА з вересня діє на території полігону Південного військового округу.

міністр Сєргєй Шойгу відвідує навчальний центр опернаторів БПЛА загону БАРС-11 на полігоні ПВО, жовтень 2023, Фото Звезда

Міністр Сєргєй Шойгу відвідує навчальний центр опернаторів БПЛА загону БАРС-11 на полігоні Південного військового округу, жовтень 2023. Фото: Звезда

4 жовтня його відвідав міністр оборони рф Сєргєй Шойгу. Пояснення щодо підготовки операторів безпілотників у навчальному центрі давав командир «бригади «Кубань» Артур Бацев -Пітон. З обривків розмови зрозуміло, що Шойгу роботу центру схвалює і погоджується, що управляти безпілотником сьогодні має вміти кожен боєць — «як автоматом Калашнікова». Примітно, що у повідомленнях ніде не згадуються «Царські вовки». І це зрозуміло, враховуючи, м’яко кажучи, натягнуті стосунки Шойгу і Рогозіна.

Керівником «Корпусу інструкторів БПЛА» є 29-річний кубанський козак Чєрнявскій Алєксандр Григор’євіч з позивним «Фокус». Зараз він дає інтерв’ю виключно із напівзакритим обличчям і його представляють тільки за позивним. Однак за біографічними даними — навчання в університеті культури та робота оператором і режисером (використовував дрони для зйомок), а також завдяки великій кількості фото і відео у козацьких строях на різних збіговиськах нам вдалося його легко опізнати.

Волонтерська спільнота OsintBees раніше ідентифікувала Чєрнявского — «Фокуса» як адміністратора тг-каналу корпусу інструкторів, проте його роль у цьому підрозділі значно вища. Він представляє «корпус інструкторів БПЛА» на різних форумах, роздає інтерв’ю, а державна телекомпанія Краснодарського краю зняла про нього програму «Літаючі БАРСи».

Алєксандр Чєрнявскій на зйомках фільму «Плавни», 2019 р., та командир «Корпусу інструкторів БПЛА» з позивним «Фокус», 2023 р . Фото: соцмережі

Алєксандр Чєрнявскій

У БАРС-11 також служить його батько Грігорій Вікторовіч Чєрнявскій (позивний «Дєд») та триюрідний брат на позивний «Механ».

Чєрнявскій-старший з квітня 2022 року є отаманом хуторського козачого товариства «Гаркушин кордон», що діє на хуторі Крупской Красноармійського району Краснодарського краю. Його земляк — ієромонах Нікіфор (Волнянскій), настоятель Свято-Троїцького храма станиці Старонижестеблієвської, який також служить в БАРС-11, як він каже, заступником командира з виховної роботи, розповідав, що убивати українців поривався і старший син Чєрнявского — Кірілл, але отаман заборонив, бо той має четверо дітей.

Волонтерська спільнота OsintBees раніше ідентифікували “Фокуса” як адміністратора тг-каналу, проте його роль у цьому підрозділі значно вища.

Грігорій Чєрнявскій займався не тільки козачими справами — з 2009 року він є індивідуальним підприємцем з дуже цікавим видом діяльності: організація поховань та надання пов’язаних з ними послуг. Так що на смерті своїх земляків, що воюють проти України, отаман ще й матиме прибуток.

Загін БАРС-3

Цей підрозділ має самоназву «Родіна» — як і партія, яку колись очолював Дмітрій Рогозін і від якої увійшов до Держдуми і великої політики.

Командир цього підрозділу має позивний Дядька і нам також вдалося його ідентифікувати. Це Тарасов Алєксєй Владіміровіч, 1970 року народження, з села Тоцкоє-2 в Оренбурзькій області. У 2002 році він закінчив Челябінський танковий інститут та, мабуть, з військовою кар’єрою тоді не склалось. Бо у 2018-му він балотувався у депутати сільради як безробітний.

Влітку 2022 року Тарасов очолював загін БАРС- 1, «виросши» з рядового, а в березні цього року «отримав завдання сформувати штурмовий загін «Шторм» для прорива оборони ЗСУ». Однак уже у червні Рогозін представляв «Дядьку» як командира БАРС-3, де на той час — яка несподіванка! — були великі проблеми з командуванням.«Не буду їх описувати, але, сподіваюсь, колишнього командира посадять, хоча я б його розстріляв за законом воєного часу», — лютував Рогозін.

Алєксєй Тарасов, позивний Дядька, командир загону БАРС-3. Фото: ТГ-канал РОГОЗИН

Алєксєй Тарасов, позивний Дядька, командир загону БАРС-3. Фото: ТГ-канал РОГОЗИН

Оскільки загін БАРС-3 має самоназву «Родіна» — тут частий гість лідер однойменної партії Алєксєй Журавльов, депутат Госдуми РФ. Фото і відео з фронту, в оточенні бійців в окопах і бліндажах — чудовий піар для політиків, особливо якщо у комплекті до камуфляжа додається застосування зброї. Стріляти з РПГ Журавльова вчив заступник командира загону з позивним Коматі, який був також інструктором для новобранців та адміном телеграмканалу БАРС3-Комати-спец. Уже не вчить — в кінці липня був ліквідований на Оріхівському напрямку.

Справжнє ім’я Коматі — Константін Тімофєєвіч Маслов. Народився у Сєвєроморську, вчився у Волгодонську, з 2014 року воював проти України на Донбасі. З 2021 року разом із родиною перебрався жити у Севастополь, де й похований.

Константін Маслов (Коматі) вчить депутата Держдуми РФ Алєксєя Журавльова стріляти з РГП. Скрін відео: тг-канал Журавльова

Константін Маслов (Коматі) вчить депутата Держдуми РФ Алєксєя Журавльова стріляти з РГП. Скрін відео: тг-канал Журавльова

Загін БАРС-10

На відміну від інших, не має додаткової самоназви як добровольчий батальйон. Позивний командира Десятого БАРСА — Сатурн. Його справжнє ім’я також приховується, однак нам вдалося його опізнати. Це Іван Сергєєвіч Оголєнко, мешканець Ставропольського краю.

Колись був ДАЇшником у званні капітан поліції, проте у 2019 -му попався на хабарі у 50 тисяч рублів за обіцянку бізнесмену не перешкоджати вантажоперевезенням і отримав вирок з покаранням у три з половиною роки колонії загальногоо режиму та штрафом у 100 тисяч рублів. Із тексту вироку стало відомо, що Оголєнко воював на Північному Кавказі — має медаль учасника бойових дій 1994-2004 років та нагороду «Генерал Єрмолов», яку отримав за «охорону громадського порядку в зоні врегулювання наслідків осетино-інгушського конфлікту». Простий підрахунок показує, що на момент російського вторгнення і аж до весни 2023-го Оголєнко мав би ще їсти баланду на «красній» зоні. Тож одне з двох: або умовно-дострокове звільнення, або фронт у обмін на свободу.

Іван Оголєнко (Сатурн) , командир БАРС-10 та «сєнатор» Дмітрій Рогозін, 2023 р. Фото:тг-канал РОГОЗИН

Іван Оголєнко (Сатурн), командир БАРС-10 та «сєнатор» Дмітрій Рогозін, 2023 р. Фото:тг-канал РОГОЗИН

Кілька місяців тому Рогозін-старший повідомив про ще один підрозділ «Царских волков» — так званий «електронний спецназ «Архангел». ІТ-фахівці для управління дронами використовують нейромережі і взагалі це щось дуже секретне. Як водиться у Рогозіна, в російських змі організували хвилю публікацій про дрон-літаючий гранатомет, обіцявши вже незабаром озброїти ним БАРСиків по всій лінії фронту. Однак чотири місяці потому якихось успішних історій про ударний дрон з шістьма боєприпасами пропагандисти не повідомляли. Як і про серійне виробництво інших широко анонсованих новацій, які були розроблені в науково-технічному центрі «Царские волки» або ж які передавались їм на дослідження.

Алєксєй Рогозін пояснює проблеми із серійним запуском численних розробок приватних структур нерозумінням приватними розробниками процедури випробовувань і невмінням організовувати серійне виробництво.

Ще один проект, який курує Рогозін-молодший, спочатку мав назву «Народный перевод«. Зорганізовані ним волонтери цілий рік перекладали, ви не повірите — з української на російську! різноманітні інструкції та статути Збройних сил України. Так би мовити, для вивчення ворога. Переклади поширюють через телеграм-канал, сайт і онлайн каталог перекладених матеріалів. Тепер збирають ресурси на переклад з англійської польових методичок — Field Manuals — Армії США. Як повідомив Алєксєй Рогозін, у першу чергу перекладатимуть матеріали про захист від безпілотників , роботу ППО, організацію розвідки, кібероперації і , цитую, «подходы к «военному обману». Готуються до війни з НАТО, не інакше.